Ontdek het platteland in de omgeving van amsterdam

Trek erop uit naar het Nederlandse platteland op een van de mooiste busroutes van Nederland. In een mum van tijd rijdt je over eeuwenoude dijken, eet je pannenkoeken in kleine dorpjes of vaar je langs de statige huizen van de rijken en beroemdheden van het 17e-eeuwse Holland. We hebben een paar inspirerende routes voor je uitgestippeld – maar voel je vrij om je eigen lokale ervaring te creëren!

Waar vind je de tickets en bussen

Als je uit het centrum van Amsterdam komt, loop dan helemaal door het Centraal Station (voorbij spoor 14/15) de gang aan de achterkant in. Hier vind je onderaan de roltrap de kaartverkoop voor het openbaar vervoer. Koop hier je kaartje en ga links de trap op, waar je gelijk de rode EBS bussen ziet staan.

Koop je kaartje in de ticketshop op het Centraal Station

Als je uit het centrum van Amsterdam komt, loop dan helemaal door het Centraal Station (voorbij spoor 14/15) de gang aan de achterkant in. Hier vind je onderaan de roltrap de kaartverkoop voor het openbaar vervoer.

Dag kaartjes volwassenen

Dag kaartjes kinderen 

Route tips

De onderstaande routes zijn suggesties voor routes van 6, 7 of 8 uur.  De LocalBus tickets zijn geldig voor alle drie de routes en het is ook mogelijk om zelf combinaties te maken van verschillende stops. 

ROUTE 1: WONDERLIJK WATERLAND

Een 6 uur durende route die je meeneemt van schilderachtige dorpjes naar een voormalig eiland.

Broek in Waterland lijkt wel een ansichtkaart, maar het is echt! Dit pittoreske dorpje ligt op slechts ±20 minuten van Amsterdam Centraal Station. Geen wonder dat zo veel beroemde rijke 17e & 18e eeuwse kooplieden en zeelieden er hun huis bouwden.

Marken was tot 1957 een eiland in het midden van de Zuiderzee. Tegenwoordig is het door een dijk verbonden met het vasteland - met zijn kleine houten huisjes knus bij elkaar op het voormalige eiland.

Monnickendam is ideaal om op eigen gelegenheid te verkennen - met leuke cafés, historische plekjes en leuke winkeltjes.

Route 2: Op weg naar Amsterdam Waterland

Een 7 uur durende route naar het hart van het laagland - voor een echte smaak van Nederland, zonder de toeristische drukte. Inclusief een bezoek aan 2 UNESCO Werelderfgoederen.

Net buiten Amsterdam vind je het mooie Graft-De Rijp. Eigenlijk zijn het 2 kleine dorpen die samengevoegd zijn tot een gemeente. In de 17e eeuw, toen de Rijp nog verbonden was met de Zuiderzee, was het beroemd om de hennep (voor het maken van touw) visserij en de walvisjacht. Middenbeemster is een van de plaatsen die samen de gemeente De Beemster vormen. Het gebied maakt ook deel uit van de Stelling van Amsterdam - een ring van 42 forten die in de 19e eeuw werd gebouwd om de stad Amsterdam te beschermen.Purmerend is een mooie combinatie van modern en traditioneel Nederland.                                                                    

Route 3: Kleine vissersdorpen

Deze 8 uur durende route vertrekt vanaf Amsterdam Centraal Station en gaat naar plaatsen die vroeger belangrijke havens waren... totdat de zee werd gedempt om nieuw land te creëren.

Marken is een dorp dat vroeger een eiland was, waar de huizen op heuvels werden gebouwd om ze tegen het water te beschermen. Aan de haven vind je leuke cafés. Volendam bruist van de bezoekers die een glimp willen opvangen van de wereldberoemde haven - het is misschien wat toeristisch, maar het is zeker een bezoek waard. Al in 1357 kreeg Edam het recht om stad te zijn - en een tolvrije haven aan te leggen. Dat was het begin van een geweldige periode van handel, die kooplieden en scheepsbouwers naar deze kusten bracht. En deze kleine stad tot een van de belangrijkste havens van de regio maakte.

ticket loket

Voor reisinformatie kun je bellen met 0900 - 9292. Voor kaartjes en persoonlijk advies kun je terecht bij de OV-ticketshop. 

Openingstijden Ticket loket EBS

We zijn 7 dagen per week geopend: van maandag tot vrijdag van 9:00 tot 18.00 uur, zaterdag en zondag van 9.00 tot 17.00 uur.