route 1: Wonderlijk waterland

Een 6-uur durende tour die je meeneemt van schilderachtige dorpjes tot een voormalig eiland. Broek in Waterland lijkt wel een ansichtkaart, maar is echt! Dit pittoreske dorpje ligt slecht ±20 minuten rijden van Amsterdam Centraal Station. Geen wonder dat zo veel beroemde rijke 17e & 18e eeuwse kooplieden en zeelieden er hun huis bouwden. Marken was tot 1957 een eiland midden in wat vroeger ‘de Zuiderzee’ werd genoemd (hedendaags: IJsselmeer). Tegenwoordig is het door een dijk met het vasteland verbonden – met zijn kleine houten huisjes knus bij elkaar op het voormalige eiland. Monnickendam is ideaal om op eigen gelegenheid te verkennen – met leuke cafés, historische plekjes en leuke winkeltjes.

 

Koop je ticket met 10% korting

Reis gemakkelijk naar het Amsterdamse platteland voor slechts €12,50 per dag. Ontvang 10% korting als je je kaartje hier online koopt. De kaartjes zijn direct na betaling gemakkelijk te downloaden.

Koop je ticket lokaal

Als je uit het centrum van Amsterdam komt, loop dan helemaal door het Centraal Station (voorbij spoor 14/15) de gang aan de achterkant in. Hier vind je onderaan de roltrap de kaartverkoop voor het openbaar vervoer.

Dag tickets volwassenen

Day tickets kinderen

Selecteer een tabblad om meer te zien over de stop langs deze route 

Broek in Waterland

Dit pittoreske dorpje ligt op slechts 20 minuten van het Centraal Station van Amsterdam. Geen wonder dat zo veel beroemde rijke 17e & 18e eeuwse kooplieden en zeelieden er hun huizen bouwden. Elk huis is een levendige historische bezienswaardigheid. Dwaal door de kleine straatjes en grachten, en maak je geen zorgen als je merkt dat je naar de mooie plekjes staart – de lokale bevolking is trots op hun charmante en vredige dorp. De naam van het dorp betekent letterlijk “broek in het land van water”. Let vooral op de houten huizen, en verken de kleine grachten achter de 14e-eeuwse Sint-Nicolaaskerk.

 

route-image-11-789511eaHUUR EEN ELEKTRISCHE BOOT
Vaar geruisloos over de wateren van Waterland! 2-5 personen incl. instructies & routes.. Drs. van Disweg 4, T: +31 (0)6 37525640, www.fluisterbootvaren.nl

ROUTEBESCHRIJVING OM HIER TE KOMEN
bus-map-11-89374bc2

Ga naar de achterkant van het Amsterdam Centraal Station en loop de trap op naar de rode EBS bus 312, 314, 315 of 316. De bussen vertrekken 2x per uur, en de rit duurt 15 minuten. Stap uit bij de halte Dorp aan het Broek in Waterland.
Het oude dorp ligt aan de overkant van de straat.

bus-icon-1-c02e6c1a312, 314, 315 of 316 naar Dorp (Broek in Waterland).

Marken

Het schilderachtige Marken was tot 1957 een eiland in het midden van de Zuiderzee. Tegenwoordig is het door een dijk met het vasteland verbonden en staan de kleine houten huisjes knus bij elkaar op het voormalige eiland.
Het is alsof je door een openluchtmuseum wandelt! Aarzel dus niet om de straatjes en steegjes van het dorp te verkennen, waar de huizen op heuvels werden gebouwd om ze te beschermen tegen de overstromingen. Aan de haven vind je bijzondere cafés. En als je geluk hebt, zie je misschien wel iemand in klederdracht.

 

CLOQEXPERIENCE
Bezoek de Houten Klompen Fabriek met een traditionele klompenmaker!. Kets 52. T: +31 299 601 250, www.theclogexperience.com

 

ROUTEBESCHRIJVING OM HIER TE KOMEN

Vanaf de bushalte Dorp in Broek in Waterland, neem bus 315 richting Marken. Na ongeveer 20 minuten, bereik je bushalte Kerkbuurt-Centrum. Bussen vertrekken 2x per uur. Steek de kleine brug over om het oude centrum van het dorp te bereiken.

bus-icon-1-c02e6c1a315 naar Kerkbuurt-Centrum

Monnickendam

Monnickendam, dat teruggaat tot de Middeleeuwen, was ooit een van de belangrijkste havens van Holland. Door de uitstekende ligging aan zee waren de schepen uit Monnickendam vooral beroemd om de Oostzeehandel, waardoor het een welvarende stad werd. Niet alleen dat, maar ze waren ook beroemd om de productie van uitstekende kazen en gerookte vis. Tegenwoordig is het grootste deel van de stad beschermd erfgoed. Dankzij zijn compacte omvang is Monnickendam ideaal om op eigen gelegenheid te verkennen – met leuke cafés, historische bezienswaardigheden en leuke winkeltjes. Breng zeker een bezoek aan de oude weeghuis de Waegh, waar kooplieden vroeger hun producten wogen (en waar later ook heksen werden gewogen…).

DE HISTORISCHE ROOK VAN MONNICKENDAM

Een vissersboot uit Volendam meert aan langs de visafslag in Monnickendam. Binnen staan de vishandelaren klaar om te bieden op haring, makreel en spiering. De handelaar die het hoogste bod uitbrengt, neemt de vangst mee naar zijn rokerij. Hij nodigt u uit om te komen kijken hoe hij de vis rookt. Anderen hebben minder geavanceerde apparatuur en roken de vis gewoon buiten in rookvaten. Wilt u er een paar proeven? Help jezelf!
De Monnickendamse Visdagen geven een kijkje in het Monnickendam van vroeger. Onze gidsen nemen je graag mee op een rondleiding door ons pittoreske stadje dat ooit maar liefst 30 rokerijen telde. Zij kunnen je er alles over vertellen. De Marken Express heeft een vaste dienstregeling en kan je over de Gouwzee naar Marken brengen, waar plaatselijke gidsen klaar staan om je te ontvangen en je een rondleiding te geven over dit prachtige voormalige eiland.
Op de Visserijdagen zijn er ook mandenvlechters, klompenmakers en nettenboeters aan het werk op de kade. Aan het eind van de middag zorgen lokale acteurs, die een paar drankjes op hebben, voor voldoende entertainment. Er is ook een straatmarkt met streekproducten. Visserskoren zingen liedjes over vroeger en kinderen spelen oer-Hollandse spelletjes. Kortom, een unieke belevenis – een reis terug in de tijd naar het Monnickendam van 100 jaar geleden! www.monnickendammervisdagen.nl

 

WATERLAND’S SPEELTOREN MUSEUM
Leer meer over de regio Waterland. Dit museum is gewijd aan het ontstaan en de rijke geschiedenis van dit unieke landschap. Noordeinde 2-4,
T: +31 (0)299 652203, www.despeeltoren.nl

 

ROUTEBESCHRIJVING OM HIER TE KOMEN

Verlaat Marken vanaf de bushalte Kerkbuurt, neem bus 311 richting Monnickendam. Na ongeveer 13 minuten kom je aan bij de volgende bushalte, de Nieuwpoortslaan. Vanaf hier is het slechts een korte en mooie wandeling naar het hart van de stad.

bus-icon-1-c02e6c1a311 naar Nieuwpoortslaan (Monnickendam).

Om terug te keren naar Amsterdam Centraal Station, neem je bus 315 vanaf station Nieuwpoortslaan (Monnickendam).

dag tickets volwassenen

DaG tickets kinderen

Route tips

De onderstaande routes zijn suggesties voor routes van 6, 7 of 8 uur.  De LocalBus tickets zijn geldig voor alle drie de routes en het is ook mogelijk om zelf combinaties te maken van verschillende stops. 

ROUTE 1: WONDERLIJK WATERLAND

Een 6 uur durende route die je meeneemt van schilderachtige dorpjes naar een voormalig eiland.

Broek in Waterland lijkt wel een ansichtkaart, maar het is echt! Dit pittoreske dorpje ligt op slechts ±20 minuten van Amsterdam Centraal Station. Geen wonder dat zo veel beroemde rijke 17e & 18e eeuwse kooplieden en zeelieden er hun huis bouwden.

Marken was tot 1957 een eiland in het midden van de Zuiderzee. Tegenwoordig is het door een dijk verbonden met het vasteland - met zijn kleine houten huisjes knus bij elkaar op het voormalige eiland.

Monnickendam is ideaal om op eigen gelegenheid te verkennen - met leuke cafés, historische plekjes en leuke winkeltjes.

Route 2: Op weg naar Amsterdam Waterland

Een 7 uur durende route naar het hart van het laagland - voor een echte smaak van Nederland, zonder de toeristische drukte. Inclusief een bezoek aan 2 UNESCO Werelderfgoederen.

Net buiten Amsterdam vind je het mooie Graft-De Rijp. Eigenlijk zijn het 2 kleine dorpen die samengevoegd zijn tot een gemeente. In de 17e eeuw, toen de Rijp nog verbonden was met de Zuiderzee, was het beroemd om de hennep (voor het maken van touw) visserij en de walvisjacht. Middenbeemster is een van de plaatsen die samen de gemeente De Beemster vormen. Het gebied maakt ook deel uit van de Stelling van Amsterdam - een ring van 42 forten die in de 19e eeuw werd gebouwd om de stad Amsterdam te beschermen.Purmerend is een mooie combinatie van modern en traditioneel Nederland.                                                                    

Route 3: Kleine vissersdorpen

Deze 8 uur durende route vertrekt vanaf Amsterdam Centraal Station en gaat naar plaatsen die vroeger belangrijke havens waren... totdat de zee werd gedempt om nieuw land te creëren.

Marken is een dorp dat vroeger een eiland was, waar de huizen op heuvels werden gebouwd om ze tegen het water te beschermen. Aan de haven vind je leuke cafés. Volendam bruist van de bezoekers die een glimp willen opvangen van de wereldberoemde haven - het is misschien wat toeristisch, maar het is zeker een bezoek waard. Al in 1357 kreeg Edam het recht om stad te zijn - en een tolvrije haven aan te leggen. Dat was het begin van een geweldige periode van handel, die kooplieden en scheepsbouwers naar deze kusten bracht. En deze kleine stad tot een van de belangrijkste havens van de regio maakte.

ticket loket

Voor reisinformatie kun je bellen met 0900 - 9292. Voor kaartjes en persoonlijk advies kun je terecht bij de OV-ticketshop. 

Openingstijden Ticket loket EBS

We zijn 7 dagen per week geopend: van maandag tot vrijdag van 9:00 tot 18.00 uur, zaterdag en zondag van 9.00 tot 17.00 uur.