route 1: Wonderlijk waterland

Een 6-uur durende tour die je meeneemt van schilderachtige dorpjes tot een voormalig eiland. Broek in Waterland lijkt wel een ansichtkaart, maar is echt! Dit pittoreske dorpje ligt slecht ±20 minuten rijden van Amsterdam Centraal Station. Geen wonder dat zo veel beroemde rijke 17e & 18e eeuwse kooplieden en zeelieden er hun huis bouwden. Marken was tot 1957 een eiland midden in wat vroeger ‘de Zuiderzee’ werd genoemd (hedendaags: IJsselmeer). Tegenwoordig is het door een dijk met het vasteland verbonden – met zijn kleine houten huisjes knus bij elkaar op het voormalige eiland. Monnickendam is ideaal om op eigen gelegenheid te verkennen – met leuke cafés, historische plekjes en leuke winkeltjes.

 

Koop je ticket met 10% korting

Reis gemakkelijk naar het Amsterdamse platteland voor slechts €12,50 per dag. Ontvang 10% korting als je je kaartje hier online koopt. De kaartjes zijn direct na betaling gemakkelijk te downloaden.

Koop je ticket lokaal

Als je uit het centrum van Amsterdam komt, loop dan helemaal door het Centraal Station (voorbij spoor 14/15) de gang aan de achterkant in. Hier vind je onderaan de roltrap de kaartverkoop voor het openbaar vervoer.

Dag tickets volwassenen

Day tickets kinderen

Selecteer een tabblad om meer te zien over de stop langs deze route 

Broek in Waterland

Dit pittoreske dorpje ligt op slechts 20 minuten van het Centraal Station van Amsterdam. Geen wonder dat zo veel beroemde rijke 17e & 18e eeuwse kooplieden en zeelieden er hun huizen bouwden. Elk huis is een levendige historische bezienswaardigheid. Dwaal door de kleine straatjes en grachten, en maak je geen zorgen als je merkt dat je naar de mooie plekjes staart – de lokale bevolking is trots op hun charmante en vredige dorp. De naam van het dorp betekent letterlijk “broek in het land van water”. Let vooral op de houten huizen, en verken de kleine grachten achter de 14e-eeuwse Sint-Nicolaaskerk.

HUUR EEN BOOT
Vaar geruisloos over de wateren van Waterland! 2-5 personen incl. instructies & routes. Belmermeer 5, T: +31 (0)6 37525640, www.fluisterbootvaren.nl

ROUTEBESCHRIJVING
bus-map-11-89374bc2

Ga naar de achterkant van het Amsterdam Centraal Station en loop de trap op naar de rode EBS bus 312, 314, 315 of 316. De bussen vertrekken 2x per uur, en de rit duurt 15 minuten. Stap uit bij de halte Dorp aan het Broek in Waterland.
Het oude dorp ligt aan de overkant van de straat.

 

bus-icon-1-c02e6c1a312, 314, 315 of 316 naar Dorp (Broek in Waterland).

Marken

Het schilderachtige Marken was tot 1957 een eiland in het midden van de Zuiderzee. Tegenwoordig is het door een dijk met het vasteland verbonden en staan de kleine houten huisjes knus bij elkaar op het voormalige eiland.
Het is alsof je door een openluchtmuseum wandelt! Aarzel dus niet om de straatjes en steegjes van het dorp te verkennen, waar de huizen op heuvels werden gebouwd om ze te beschermen tegen de overstromingen. Aan de haven vind je bijzondere cafés. En als je geluk hebt, zie je misschien wel iemand in klederdracht.

 

HOUTEN KlOMPEN FABRIEK
Bezoek de Houten Klompen Fabriek met een traditionele klompenmaker! https://www.netherlandssouvenirs.com/visit-us-wooden-shoe-factory-marken/

 

ROUTEBESCHRIJVING

Neem bus 314/315 of 316. Kijk op 9292.nl voor de beste optie.

bus-icon-1-c02e6c1a315 naar Kerkbuurt-Centrum

Monnickendam

Monnickendam, dat teruggaat tot de Middeleeuwen, was ooit een van de belangrijkste havens van Holland. Door de uitstekende ligging aan zee waren de schepen uit Monnickendam vooral beroemd om de Oostzeehandel, waardoor het een welvarende stad werd. Niet alleen dat, maar ze waren ook beroemd om de productie van uitstekende kazen en gerookte vis. Tegenwoordig is het grootste deel van de stad beschermd erfgoed. Dankzij zijn compacte omvang is Monnickendam ideaal om op eigen gelegenheid te verkennen – met leuke cafés, historische bezienswaardigheden en leuke winkeltjes. Breng zeker een bezoek aan de oude weeghuis de Waegh, waar kooplieden vroeger hun producten wogen (en waar later ook heksen werden gewogen…).

DE HISTORISCHE ROOK VAN MONNICKENDAM

Een vissersboot uit Volendam meert aan langs de visafslag in Monnickendam. Binnen staan de vishandelaren klaar om te bieden op haring, makreel en spiering. De handelaar die het hoogste bod uitbrengt, neemt de vangst mee naar zijn rokerij. Hij nodigt u uit om te komen kijken hoe hij de vis rookt. Anderen hebben minder geavanceerde apparatuur en roken de vis gewoon buiten in rookvaten. Wilt u er een paar proeven? Help jezelf!
De Monnickendamse Visdagen geven een kijkje in het Monnickendam van vroeger. Onze gidsen nemen je graag mee op een rondleiding door ons pittoreske stadje dat ooit maar liefst 30 rokerijen telde. Zij kunnen je er alles over vertellen. De Marken Express heeft een vaste dienstregeling en kan je over de Gouwzee naar Marken brengen, waar plaatselijke gidsen klaar staan om je te ontvangen en je een rondleiding te geven over dit prachtige voormalige eiland.
Op de Visserijdagen zijn er ook mandenvlechters, klompenmakers en nettenboeters aan het werk op de kade. Aan het eind van de middag zorgen lokale acteurs, die een paar drankjes op hebben, voor voldoende entertainment. Er is ook een straatmarkt met streekproducten. Visserskoren zingen liedjes over vroeger en kinderen spelen oer-Hollandse spelletjes. Kortom, een unieke belevenis – een reis terug in de tijd naar het Monnickendam van 100 jaar geleden! www.monnickendammervisdagen.nl

 

WATERLAND’S SPEELTOREN MUSEUM
Leer meer over de regio Waterland. Dit museum is gewijd aan het ontstaan en de rijke geschiedenis van dit unieke landschap. Noordeinde 2-4,
T: +31 (0)299 652203, www.despeeltoren.nl

 

ROUTEBESCHRIJVING

Verlaat Marken vanaf de bushalte Kerkbuurt, neem bus 311 richting Monnickendam. Na ongeveer 13 minuten kom je aan bij de volgende bushalte, de Nieuwpoortslaan. Vanaf hier is het slechts een korte en mooie wandeling naar het hart van de stad.

bus-icon-1-c02e6c1a311 naar Nieuwpoortslaan (Monnickendam).

Om terug te keren naar Amsterdam Centraal Station, neem je bus 315 vanaf station Nieuwpoortslaan (Monnickendam).

Route tips

De onderstaande routes zijn suggesties voor routes van 6, 7 of 8 uur. LocalBus tickets zijn geldig voor alle drie de routes en het is ook mogelijk om je eigen combinaties van verschillende stops te maken.

ROUTE 1: WONDERLIJK WATERLAND

Duur: 6 uur

Locaties: 

 • Broek in Waterland
 • Marken
 • Monnickendam

Leuke dingen om te doen:

 • Huur een fluisterboot
 • Bezoek een klompenfabriek
 • Weeghuis de Waegh

Route 2: op weg naar Amsterdam Waterland

Duur: 7 hours

Locaties:

 • Graft-De Rijp
 • Middenbeemster
 • Purmerend

Leuke dingen om te doen:

 • Huur een fiets
 • Bezoek de Stelling van Amsterdam
 • Het Purmerends Museum

Route 3: Kleine vissersdorpjes

Duur: 8 uur

Locaties:

 • Marken
 • Volendam
 • Edam

Leuke dingen om te doen:

 • Bezoek een autenthieke kaasmarkt 
 • Neem de veerboot naar Marken
 • Bezoek een palingrokerij 

ticket Balie

Voor reisinformatie kunt u bellen met 0900 – 9292. Voor tickets en persoonlijk advies kunt u terecht bij het OV loket.

Openingstijden loket EBS

Wij zijn 7 dagen per week geopend: Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur, zaterdag en zondag van 9.00 tot 17.00 uur.