route 2: op weg naar amsterdam waterland

Een 7-uur durende route naar het hart van het laagland – voor een echt voorproefje van Nederland, zonder de toeristische drukte. Inclusief een bezoek aan twee UNESCO Werelderfgoed locaties!

Graft-De Rijp

Net buiten Amsterdam ligt het mooie Graft-De Rijp. Eigenlijk zijn het 2 kleine dorpjes die samengevoegd zijn tot een gemeente. In de 17e eeuw, toen De Rijp nog verbonden was met de Zuiderzee, was het beroemd om hennep (gebruikt voor het maken van touw), visserij en de jacht op walvissen.

Middenbeemster EN Purmerend

Middenbeemster is een van de plaatsen die samen de gemeente De Beemster vormen. Het gebied maakt ook deel uit van de Stelling van Amsterdam – een ring van 42 forten die in de 19e eeuw werd gebouwd om de stad Amsterdam te beschermen.
Purmerend is een prachtige samensmelting van modern en traditioneel Nederland.

KOOP JE ticket MET 10% KORTING

Reis gemakkelijk naar het Amsterdamse platteland voor slechts €12,50 per dag. Ontvang 10% korting als je je kaartje hier online koopt. De kaartjes zijn direct na betaling gemakkelijk te downloaden.

KOOP JE tickets LOKAAL

Als je uit het centrum van Amsterdam komt, loop dan helemaal door het Centraal Station (voorbij spoor 14/15) de gang aan de achterkant in. Hier vind je onderaan de roltrap de kaartverkoop voor het openbaar vervoer.

DAG tickets VOLWASSENEN

DaG tickets KiNDEREN

Selecteer een tabblad om meer te zien over de stops langs deze route 

Graft – De Rijp

Net buiten Amsterdam, weg van de toeristische gebieden en midden in de natuur, ligt het charmante dorpje Graft-De Rijp. Het bestaat uit twee kleine dorpen die zijn samengevoegd tot één gemeente. In de 17e eeuw, toen De Rijp nog toegang had tot de Zuiderzee, stond het dorp bekend om hennep (waar touw van werd gemaakt), visserij en walvisvaart. Na verloop van tijd, toen het water veranderde in land, verloor de regio de toegang tot de zee, hoewel haar maritieme geschiedenis nog steeds levend is in haar smalle straatjes. Buiten de stadsgrenzen ligt een natuurgebied, de Eilandspolder, perfect om te varen, fietsen, vogels te kijken en te ontspannen.

 


HET PURMERENDS MUSEUM

Het Purmerends Museum is gehuisvest in het voormalige stadhuis aan de Kaasmarkt en heeft een gevarieerde collectie over de stad en de regio. Bezoek de website. T: +31(0)299472718,

 

ROUTEBESCHRIJVING

Loop de trap op aan de achterkant van Amsterdam Centraal Station. Neem de rode EBS bus nummer 301 in de richting van De Rijp. Vertrektijden: 2 bussen per uur. Na ongeveer 50 minuten stap je uit bij de halte Wollandje in De Rijp. Als je vragen hebt, stel ze dan aan de chauffeur.

 

Bus 301 naar Wollandje (De Rijp).

Middenbeemster

In de 17e eeuw, toen de Amsterdamse elite de stad wilde ontvluchten, trokken zij naar het gebied dat bekend staat als De Beemster. Hier bouwden ze kleinere versies van hun luxueuze grachtenpanden. Je vindt er indrukwekkende boerderijen, historische kerken en een oud fort dat is omgetoverd tot een glamoureus (en betaalbaar) wellnesscentrum! Middenbeemster is één van de kernen die samen de gemeente De Beemster vormen. Dit gebied maakt ook deel uit van de Stelling van Amsterdam, een ring van 42 forten die in de 19e eeuw werd gebouwd om de stad Amsterdam te beschermen. De Beemster staat niet alleen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, maar ook de verdedigingslinie heeft deze titel verdiend. De unieke musea van deze UNESCO Werelderfgoed locaties zijn absoluut een bezoek waard!

 

RENT A BIKE AND EXPLORE!
Fietsen is een van de beste manieren om De Beemster op eigen gelegenheid te verkennen. Kaarten met een aantal prachtige fietstochten zijn verkrijgbaar bij VVV-kantoren zoals die op de Middenweg 185. Bezoek de website. T: +31 (0)299 621826.

 

ROUTEBESCHRIJVING

De reis duurt ±20 minuten, je moet één keer overstappen. Vanaf halte Wollandje in De Rijp neem je bus 301 (naar Amsterdam Centraal Station), die 2x per uur vertrekt. Je stapt uit in Purmerend bij halte Martin Luther Kingweg. Vervolgens neem je bus 306 naar Middenbeemster en stap je uit bij halte De Buurt.

 

301 naar Martin Luther Kingweg (Purmerend) dan bus 306 naar De Buurt (Middenbeemster).

Purmerend

Purmerend is een mooie combinatie van modern en traditioneel Nederland. De stad is van oorsprong een klein vissersdorp en heeft veel van zijn charmante historische monumenten behouden. De eeuwenoude Koemarkt is een van de hoogtepunten. Vandaag de dag is het een verkeersvrij plein, vol met bruisende cafés en restaurants. Er is zoveel te zien en te doen, dat je uiteindelijk meer tijd in Purmerend zult doorbrengen dan je had verwacht. Bezoek de 19e-eeuwse Sint Nicolaaskerk voor een stukje geschiedenis, struin door het museum en ga daarna lekker shoppen en borrelen. Purmerend charmeert je voor je het weet.

 

LOKALE MARKT PURMEREND
Net zoals vroeger is het iedere dinsdag nog steeds markt in Purmerend. Verse groenten en vis, échte Noord-Hollandse kaas, maar ook kleding en speelgoed, je vindt het er allemaal!                                                   Bezoek de website.

 

ROUTEBESCHRIJVING

Vanaf Middenbeemster ga je naar bushalte De Buurt en neem je bus 306 richting Amsterdam Centraal Station. In Purmerend stap je uit bij halte Martin Luther Kingweg. Vervolgens neem je bus 301 richting Amsterdam Centraal Station. Maar je stapt uit bij halte Gedempte Singelgracht in Purmerend.

 

306 naar Martin Luther Kingweg (Purmerend), dan bus 301 naar Gedempte Singelgracht (Purmerend).

route tips

De onderstaande routes zijn suggesties voor routes van 6, 7 of 8 uur. LocalBus tickets zijn geldig voor alle drie de routes en het is ook mogelijk om eigen combinaties van verschillende locaties te maken.

ROUTE 1: WONDERLIJKE WATERLAND

Tijdsduur: 6 uur

Locaties: 

 • Broek in Waterland
 • Marken
 • Monnickendam

Leuke dingen om te doen:

 • Huur een fluisterboot
 • Bezoek een klompenfabriek
 • Weeghuis de Waegh

  Route 2: Op weg naar Amsterdam Waterland

  Tijdsduur: 7 uur

  Locaties:

  • Graft-De Rijp
  • Middenbeemster
  • Purmerend

  Leuke dingen om te doen:

  • Huur een fiets
  • Bezoek de Stelling van Amsterdam
  • Het Purmerends Museum

   Route 3: kleine vissersdorpjes

   Tijdsduur: 8 uur

   Locaties:

   • Marken
   • Volendam
   • Edam

   Leuke dingen om te doen:

   • Bezoek een authentieke kaas Markt
   • Neem de veerboot naar Marken
   • Huur een E-fatbike of gewone fiets bij Rent and Event Volendam

    ticket Balie

    Voor reisinformatie kunt u bellen met 0900 – 9292. Voor tickets en persoonlijk advies kunt u terecht bij het OV loket.

    Openingstijden loket EBS

    Wij zijn 7 dagen per week geopend: Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur, zaterdag en zondag van 9.00 tot 17.00 uur.