route 3: Kleine vissersdorpen

Deze 8 uur durende route vertrekt vanaf Amsterdam Centraal Station en rijdt richting plaatsen die vroeger belangrijke havensteden waren…totdat de zee werd gedempt om nieuw land te creëren.

Marken

Het dorp Marken lag vroeger op een eiland. De huizen werden op heuvels gebouwd om ze tegen het water te beschermen. Aan de haven vind je leuke cafés..

Volendam

Volendam bruist van de bezoekers die een glimp willen opvangen van de wereldberoemde haven. Het is misschien wat toeristisch, maar het is zeker een bezoek waard.

Edam

Al in 1357 kreeg Edam het recht om stad te zijn en een tolvrije haven te creëren. Dat was het begin van een geweldige periode van handel, die kooplieden en scheepsbouwers naar deze kusten bracht. Het maakte deze kleine stad tot een van de belangrijkste havens van de regio in een (nog niet zo ver) verleden.

KOOP JE ticket MET 10% KORTING

Reis gemakkelijk naar het Amsterdamse platteland voor slechts €12,50 per dag. Ontvang 10% korting als je je kaartje hier online koopt. De kaartjes zijn direct na betaling gemakkelijk te downloaden.

KOOP JE tickets loKAAL

Als je uit het centrum van Amsterdam komt, loop dan helemaal door het Centraal Station (voorbij spoor 14/15) de gang aan de achterkant in. Hier vind je onderaan de roltrap de kaartverkoop voor het openbaar vervoer.

DaG tickets VOLWASSENEN

DAG tickets KINDEREN

Selecteer een tabblad om meer te zien over de stops langs deze route

Edam

Al in 1357 kreeg Edam het recht een stad te zijn – en een tolvrije haven aan te leggen. Dat was het begin van een geweldige periode van handel, die kooplieden en scheepsbouw naar deze kusten bracht, en deze kleine stad tot een van de belangrijkste havens van de regio maakte. Een daarvan is het Edam Museum, gevestigd in zowel het voormalige stadhuis als het huis van een 16e-eeuwse koopman, dat u terugvoert naar de Gouden Eeuw van Holland. Maar misschien wel de beroemdste bezienswaardigheid in Edam is de kaasmarkt, die tot in de jaren twintig van de vorige eeuw in bedrijf was. Voor een voorproefje van het verleden kun je getuige zijn van een van de reconstructies van de kaasmarktactie, die elke week in de zomer wordt gehouden.

 

BEZOEK DE KAASMARKT IN EDAM
Elke woensdag in de maanden juli en augustus is de kaasmarkt in Edam!  Edam is “Meer dan Hollandse Kaas” gezellige terrasjes en gezellige winkelstraten. Slechts een half uur reizen van Amsterdam door het prachtige platteland.

 

ROUTEBESCHRIJVING 

Vanaf Amsterdam Centraal Station neem je bus 314 naar Edam en stap je na 37 minuten uit bij de halte Edam Busstation. De kaasmarkt is op het Jan Nieuwenhuizenplein, 1135 WP Edam, Nederland.

 

314 naar Busstation (Edam).

Volendam

Volendam bruist van de bezoekers die een glimp willen opvangen van de wereldberoemde haven. Het is misschien wat toeristisch, maar het is zeker een bezoek waard. Ooit bekend als de Parel van de Zuiderzee, heeft Volendam door de eeuwen heen bezoekers aangetrokken, waaronder veel kunstenaars. Wandel eens weg van de haven, langs de achterkant van de dijk. Daar ontdek je een verbluffend mooi labyrint van kleine straatjes en huizen die de moeite waard zijn om te verkennen. Als je daar toch bent, probeer dan de plaatselijke gerookte paling of gezouten haring.

 

HUUR EEN FIETS OF SCOOTER
Huur een fiets of scooter in Volendam en stap op de bus. Bezoek de website.

 

 

 

CRUISE TUSSEN VOLENDAM EN MARKEN

Al tachtig jaar verzorgt de Volendam-Marken Express trouw de veerdienst tussen de pittoreske toeristische trekpleister Volendam en het authentieke visserseiland Marken. De Volendam-Marken Express geeft een uniek inzicht in de geschiedenis van de voormalige Zuiderzee. Haven 39, Volendam. T: +31 299 36 33 31, www.markenexpress.nl

ROUTEBESCHRIJVING 

Vanaf de bushalte in Edam neem je bus 316 en stap je uit bij bushalte Julianaweg/Centrum, Volendam.

316 naar Julianaweg/Centrum.

Marken

Het pittoreske Marken was tot 1957 een eiland midden in de Zuiderzee. Tegenwoordig is het door een dijk met het vasteland verbonden en staan de houten huizen gezellig bij elkaar op het voormalige eiland. Het is alsof je door een openluchtmuseum loopt! Dus wees niet verlegen om de straten en steegjes van het dorp te verkennen – waar huizen op heuvels werden gebouwd om ze te beschermen tegen de overstromingen. Aan de haven vind je bijzondere cafés. En als je geluk hebt, zie je misschien wel iemand in klederdracht.

 

STOOMAANGEDREVEN KLOMPENFABRIEK
Bezoek een klomenfabriek met een tradditionele klompenmaker! Bezoek de website,  Kets 52. T: +31 299 601 250,  

 

ROUTEBESCHRIJVING 

Om terug te keren naar Amsterdam Centraal Station neem je bus 314, 315 of 316 vanaf station Kerkbuurt-Centrum. Deze bus vertrekt 2x per uur en de rit duurt 35 minuten. Kijk op 9292.nl voor de beste optie.

Bus 314, 315 of 316 naar Amsterdam Centraal. 

 

route tips

De onderstaande routes zijn suggesties voor routes van 6, 7 of 8 uur. LocalBus tickets zijn geldig voor alle drie de routes en het is ook mogelijk om eigen combinaties van verschillende locaties te maken.

ROUTE 1: WONDERLIJKE WATERLAND

Tijdsduur: 6 uur

Locaties: 

 • Broek in Waterland
 • Marken
 • Monnickendam

Leuke dingen om te doen:

 • Huur een fluisterboot
 • Bezoek een klompenfabriek
 • Weeghuis de Waegh

  Route 2: Op weg naar Amsterdam Waterland

  Tijdsduur: 7 uur

  Locaties:

  • Graft-De Rijp
  • Middenbeemster
  • Purmerend

  Leuke dingen om te doen:

  • Huur een fiets
  • Bezoek de Stelling van Amsterdam
  • Het Purmerends Museum

   Route 3: small fishing villages

   Tijdsduur: 8 uur

   Locaties:

   • Marken
   • Volendam
   • Edam

   Leuke dingen om te doen:

   • Bezoek een authentieke kaas Markt
   • Neem de veerboot naar Marken
   • Huur een E-fatbike of gewone fiets bij Rent and Event Volendam

    ticket Balie

    Voor reisinformatie kunt u bellen met 0900 – 9292. Voor tickets en persoonlijk advies kunt u terecht bij het OV loket.

    Openingstijden loket EBS

    Wij zijn 7 dagen per week geopend: Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 18.00 uur, zaterdag en zondag van 9.00 tot 17.00 uur.