route 3: Kleine vissersdorpen

Deze 8 uur durende route vertrekt vanaf Amsterdam Centraal Station en rijdt richting plaatsen die vroeger belangrijke havensteden waren…totdat de zee werd gedempt om nieuw land te creëren.

Marken

Het dorp Marken lag vroeger op een eiland. De huizen werden op heuvels gebouwd om ze tegen het water te beschermen. Aan de haven vind je leuke cafés..

Volendam

Volendam bruist van de bezoekers die een glimp willen opvangen van de wereldberoemde haven. Het is misschien wat toeristisch, maar het is zeker een bezoek waard.

Edam

Al in 1357 kreeg Edam het recht om stad te zijn en een tolvrije haven te creëren. Dat was het begin van een geweldige periode van handel, die kooplieden en scheepsbouwers naar deze kusten bracht. Het maakte deze kleine stad tot een van de belangrijkste havens van de regio in een (nog niet zo ver) verleden.

KOOP JE ticket MET 10% KORTING

Reis gemakkelijk naar het Amsterdamse platteland voor slechts €12,50 per dag. Ontvang 10% korting als je je kaartje hier online koopt. De kaartjes zijn direct na betaling gemakkelijk te downloaden.

KOOP JE tickets loKAAL

Als je uit het centrum van Amsterdam komt, loop dan helemaal door het Centraal Station (voorbij spoor 14/15) de gang aan de achterkant in. Hier vind je onderaan de roltrap de kaartverkoop voor het openbaar vervoer.

DaG tickets VOLWASSENEN

DAG tickets KINDEREN

Selecteer een tabblad om meer te zien over de stops langs deze route

Edam

Al in 1357 kreeg Edam het recht een stad te zijn – en een tolvrije haven aan te leggen. Dat was het begin van een geweldige periode van handel, die kooplieden en scheepsbouw naar deze kusten bracht, en deze kleine stad tot een van de belangrijkste havens van de regio maakte. Een daarvan is het Edam Museum, gevestigd in zowel het voormalige stadhuis als het huis van een 16e-eeuwse koopman, dat u terugvoert naar de Gouden Eeuw van Holland. Maar misschien wel de beroemdste bezienswaardigheid in Edam is de kaasmarkt, die tot in de jaren twintig van de vorige eeuw in bedrijf was. Voor een voorproefje van het verleden kun je getuige zijn van een van de reconstructies van de kaasmarktactie, die elke week in de zomer wordt gehouden.

 

HUUR EEN FIETS BIJ TON
Een van de beste manieren om de stad te ontdekken is op de fiets. Maak een tochtje naar Middenbeemster! Tons fiets kun je ook inleveren bij het VVV kantoor in Middenbeemster. (slechts 2 min. van het busstation), Schepenmakersdijk 4-6.
T: +31 (0)299 371922, www.tontweewielers.nl

 

ROUTEBESCHRIJVING OM HIER TE KOMEN

Vanaf Amsterdam Centraal Station neem je bus 314 naar Edam en stap je uit bij de halte Busstation.

314 naar Busstation (Edam).

Volendam

Volendam bruist van de bezoekers die een glimp willen opvangen van de wereldberoemde haven. Het is misschien wat toeristisch, maar het is zeker een bezoek waard. Ooit bekend als de Parel van de Zuiderzee, heeft Volendam door de eeuwen heen bezoekers aangetrokken, waaronder veel kunstenaars. Wandel eens weg van de haven, langs de achterkant van de dijk. Daar ontdek je een verbluffend mooi labyrint van kleine straatjes en huizen die de moeite waard zijn om te verkennen. Als je daar toch bent, probeer dan de plaatselijke gerookte paling of gezouten haring.

 

KUNSTHOTEL SPAANDER
Een verblijf in kunsthotel Spaander betekent baden in cultuurhistorie en romantiek. Haven 15 – 19, Volendam. +T: +31 299 363 595, www.hotelspaander.nl/en/

 

Cruise between Volendam and Marken
Al tachtig jaar verzorgt de Volendam-Marken Express trouw de veerdienst tussen de pittoreske toeristische trekpleister Volendam en het authentieke visserseiland Marken. De Volendam-Marken Express geeft een uniek inzicht in de geschiedenis van de voormalige Zuiderzee. Haven 39, Volendam. T: +31 299 36 33 31, www.markenexpress.nl

HOW TO GET THERE

Vanaf de bushalte in Edam neem je bus 316 en stap je uit bij bushalte Julianaweg/Centrum, Volendam.

316 naar Julianaweg/Centrum.

Marken

Picturesque Marken was an island in the middle of the Zuyder Zee until 1957. Today it is connected to the mainland by a dike, and its wooden houses are snuggled together on the former island. It’s like walking through an open air museum! So don’t be shy about exploring the village streets and alleyways – where houses were built on hills to protect them from the waterfloods. You’ll find special cafes on the harbour. And if you’re lucky, you may spot someone in traditional costume.

 

 

CLOQEXPERIENCE
Visit the woodenshopfactory with ?a traditional clog maker!. Kets 52. ?T: +31 299 601 250?www.theclogexperience.com

 

 

HOW TO GET THERE

To return to Amsterdam Central Station, take bus 315 from station Kerkbuurt-Centrum. This bus departs 2x per hour and the trip takes 35 minutes.

DAG tickets VOLWASSENEN

DAG tickets KINDEREN

Route tips

De onderstaande routes zijn suggesties voor routes van 6, 7 of 8 uur.  De LocalBus tickets zijn geldig voor alle drie de routes en het is ook mogelijk om zelf combinaties te maken van verschillende stops. 

ROUTE 1: WONDERLIJK WATERLAND

Een 6 uur durende route die je meeneemt van schilderachtige dorpjes naar een voormalig eiland.

Broek in Waterland lijkt wel een ansichtkaart, maar het is echt! Dit pittoreske dorpje ligt op slechts ±20 minuten van Amsterdam Centraal Station. Geen wonder dat zo veel beroemde rijke 17e & 18e eeuwse kooplieden en zeelieden er hun huis bouwden.

Marken was tot 1957 een eiland in het midden van de Zuiderzee. Tegenwoordig is het door een dijk verbonden met het vasteland - met zijn kleine houten huisjes knus bij elkaar op het voormalige eiland.

Monnickendam is ideaal om op eigen gelegenheid te verkennen - met leuke cafés, historische plekjes en leuke winkeltjes.

Route 2: Op weg naar Amsterdam Waterland

Een 7 uur durende route naar het hart van het laagland - voor een echte smaak van Nederland, zonder de toeristische drukte. Inclusief een bezoek aan 2 UNESCO Werelderfgoederen.

Net buiten Amsterdam vind je het mooie Graft-De Rijp. Eigenlijk zijn het 2 kleine dorpen die samengevoegd zijn tot een gemeente. In de 17e eeuw, toen de Rijp nog verbonden was met de Zuiderzee, was het beroemd om de hennep (voor het maken van touw) visserij en de walvisjacht. Middenbeemster is een van de plaatsen die samen de gemeente De Beemster vormen. Het gebied maakt ook deel uit van de Stelling van Amsterdam - een ring van 42 forten die in de 19e eeuw werd gebouwd om de stad Amsterdam te beschermen.Purmerend is een mooie combinatie van modern en traditioneel Nederland.                                                                    

Route 3: Kleine vissersdorpen

Deze 8 uur durende route vertrekt vanaf Amsterdam Centraal Station en gaat naar plaatsen die vroeger belangrijke havens waren... totdat de zee werd gedempt om nieuw land te creëren.

Marken is een dorp dat vroeger een eiland was, waar de huizen op heuvels werden gebouwd om ze tegen het water te beschermen. Aan de haven vind je leuke cafés. Volendam bruist van de bezoekers die een glimp willen opvangen van de wereldberoemde haven - het is misschien wat toeristisch, maar het is zeker een bezoek waard. Al in 1357 kreeg Edam het recht om stad te zijn - en een tolvrije haven aan te leggen. Dat was het begin van een geweldige periode van handel, die kooplieden en scheepsbouwers naar deze kusten bracht. En deze kleine stad tot een van de belangrijkste havens van de regio maakte.

ticket loket

Voor reisinformatie kun je bellen met 0900 - 9292. Voor kaartjes en persoonlijk advies kun je terecht bij de OV-ticketshop. 

Openingstijden Ticket loket EBS

We zijn 7 dagen per week geopend: van maandag tot vrijdag van 9:00 tot 18.00 uur, zaterdag en zondag van 9.00 tot 17.00 uur.